•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
POVRATAK U BUDUĆNOST

SeadSarić

(Objavljeno u Divanu broj 2, str. 2)

Opširnije...Postoje čaršije kojima ne treba nikakvo posebno obilježje, pošto su same po sebi prepoznatljive. Možda nama Travničanima damar sam zaigra već kod Kanara, te svake druge oznake smatramo, suvišnim. Približavanjem travničkoj čaršiji kao da se polahko uvlačimo u njezina njedra, u nešto najintimnije, a svako smatra da je njegovo. Ukazivanjem zidina Staroga grada okruženog sa desetak munara, vremenom ta slika i postade amblemom, ove čaršije. Ne zna se šta više okupira pažnju. Prvo je predivno zdanje Medrese, koje nam podari bosanski vezir „Elči-Ibrahim-paša“. Tu je bila smještena jedna od najstarijih bosanskih biblioteka.

Opširnije...
 
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (II)

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 2, str. 6)

Porijeklo turcizma Turabovac, Daltabanik, Buget, Sejrandžik, Hendek, Tepedžik...

Opširnije...Vračajući se iz Vakufa, gdje su od pamtivijeka najpoznatiji baštovani Čurići, za koje svako zna u ovom kraju, Derviš M. Korkut me podsjeti i na jedan podatak iz svoje knjige o Travniku u vezi sa Vakufom. Naime, i u travničkom kraju bilo je narodnih ljekara-vidara, koji su znali liječiti iščašene udove i lomove kostiju, u čemu su bili vrlo uspješni, a ova vještina se prenosila kroz generacije sa oca na sina po porodicama. Jedna od njih je i porodica Imamovića iz Vakufa iz koje je najuspješniji bio vidar Mehmed-aga, koji je odlično namiještao slomljene kosti i pravio lijekove, a umro je početkom ovog vijeka. Bio je poznat i Muharem-Muho Hadžimahmutović...

Opširnije...
 
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (I)

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 1, str. 5)

Opširnije...Prije tri decenije, ili tačnije, u ljeto 1961. godine, boravio je, po ko zna koji put u svom rodnom Travniku istaknuti naučnik Derviš M. Korkut, tada 73-godišnji kustos Muzeja grada Sarajeva, radi obavljanja posljednjih priprema za štampanje djela „Travnik u prošlosti od 1464-1878. godine“ koje je napisao zajedno sa takođe poznatim naučnikom Hamdijom Kreševljakovićem. Knjiga je krajem iste godine i objavljena u izdanju travničkog Zavičajnog muzeja a štampana je u travničkoj „Štampariji i knjigovežnici“ u skromnom tiražu, tako da je ova možda najvrijednija knjiga o Travniku već odavno postala raritet.

Opširnije...
 
KO JE OSMANLIJAMA PREDAO TRAVNIČKU TVRĐAVU?

Tremal Nayk

(Objavljeno u Divanu broj 51, str. 14)

Opširnije...Jedna ovisnost o čitanju, u svom prapočelu tek olakotna sklonost ka posezanju za svakojakom literaturom, doprinijela je da se ovim napisom pokuša promovisati veoma važan i interesantan podatak iz historije travničke tvrđave, predstavljanje jedne ličnosti, nepoznate i nespomenute u svim do sada objavljenim napisima o historiji Travnika.
Čista znatiželja bio je kriterij po kojem je u Gradskoj biblioteci Travnik za čitanje odabrana knjiga „Sarajevo i njegova okolina u XV stoljeću između zapada i istoka“ u kojoj je objavljena izvrsna doktorska disertacija Vesne Mušeta-Aščerić, iz 2005. godine, koja nas jednom fusnotom upućuje na spis Nedima Filipovića „Vlasi i uspostava timarskog sistema u Bosni“, objavljen 1974. godine, a pronađen u Biblioteci Zavičajnog muzeja Travnik. Nakon čitanja toga rada, slijedi ponovni odlazak u Gradsku biblioteku, jer čuveni osmanista Filipović koristi izvornik „Sumarni popis sandžaka

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 40 od 49

Advertisement