•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (II)

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 2, str. 6)

Porijeklo turcizma Turabovac, Daltabanik, Buget, Sejrandžik, Hendek, Tepedžik...

Opširnije...Vračajući se iz Vakufa, gdje su od pamtivijeka najpoznatiji baštovani Čurići, za koje svako zna u ovom kraju, Derviš M. Korkut me podsjeti i na jedan podatak iz svoje knjige o Travniku u vezi sa Vakufom. Naime, i u travničkom kraju bilo je narodnih ljekara-vidara, koji su znali liječiti iščašene udove i lomove kostiju, u čemu su bili vrlo uspješni, a ova vještina se prenosila kroz generacije sa oca na sina po porodicama. Jedna od njih je i porodica Imamovića iz Vakufa iz koje je najuspješniji bio vidar Mehmed-aga, koji je odlično namiještao slomljene kosti i pravio lijekove, a umro je početkom ovog vijeka. Bio je poznat i Muharem-Muho Hadžimahmutović...

Opširnije...
 
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (I)

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 1, str. 5)

Opširnije...Prije tri decenije, ili tačnije, u ljeto 1961. godine, boravio je, po ko zna koji put u svom rodnom Travniku istaknuti naučnik Derviš M. Korkut, tada 73-godišnji kustos Muzeja grada Sarajeva, radi obavljanja posljednjih priprema za štampanje djela „Travnik u prošlosti od 1464-1878. godine“ koje je napisao zajedno sa takođe poznatim naučnikom Hamdijom Kreševljakovićem. Knjiga je krajem iste godine i objavljena u izdanju travničkog Zavičajnog muzeja a štampana je u travničkoj „Štampariji i knjigovežnici“ u skromnom tiražu, tako da je ova možda najvrijednija knjiga o Travniku već odavno postala raritet.

Opširnije...
 
KO JE OSMANLIJAMA PREDAO TRAVNIČKU TVRĐAVU?

Tremal Nayk

(Objavljeno u Divanu broj 51, str. 14)

Opširnije...Jedna ovisnost o čitanju, u svom prapočelu tek olakotna sklonost ka posezanju za svakojakom literaturom, doprinijela je da se ovim napisom pokuša promovisati veoma važan i interesantan podatak iz historije travničke tvrđave, predstavljanje jedne ličnosti, nepoznate i nespomenute u svim do sada objavljenim napisima o historiji Travnika.
Čista znatiželja bio je kriterij po kojem je u Gradskoj biblioteci Travnik za čitanje odabrana knjiga „Sarajevo i njegova okolina u XV stoljeću između zapada i istoka“ u kojoj je objavljena izvrsna doktorska disertacija Vesne Mušeta-Aščerić, iz 2005. godine, koja nas jednom fusnotom upućuje na spis Nedima Filipovića „Vlasi i uspostava timarskog sistema u Bosni“, objavljen 1974. godine, a pronađen u Biblioteci Zavičajnog muzeja Travnik. Nakon čitanja toga rada, slijedi ponovni odlazak u Gradsku biblioteku, jer čuveni osmanista Filipović koristi izvornik „Sumarni popis sandžaka

Opširnije...
 
Srednjovjekovna Bosna u areni političke historiografije


U Centru za kulturu Općine Travnik 21. aprila predstavljena je druga knjiga dr. sc. Kenana Dautovića "Srednjovjekovna Bosna u areni političke historiografije".
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Travnik, osim što je organizator promocije, izdavač je i druge knjige dr. Dautovića.
Knjigu, koja je rezultat istraživačkoga rada dr. Kenana Dautovića, brojnoj travničkoj publici predstavili su gospođa Fatima Maslić, historičarka umjetnosti, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, gospodin Anto Zirdum, književnik, i docent doktor Izet Šabotić, historičar, direktor Kantonalnog arhiva u Tuzli, koji i je i jedan od recenzenata ove knjige.
Dobroj atmosferi, svojim muzičkim nastupom, doprinijela je Aida Cerić, profesorica muzike iz Donjeg Vakufa.
Travnički Preporod je, slijedom preporuka recenzenata, uvaženih profesora dr. sc. Izeta Beridana i dr. sc. Ćamila Huseinbašića, na promociju pozvao predmetne nastavnike, odnosno profesore historije iz svih škola s područja Srednjobosanskog kantona i uručio im po jedan primjerak knjige za školske biblioteke.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 40 od 48

Advertisement