•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
GAZI-AGIN MEZAR?

Opširnije...U malom haremu (pratećem greblju) današnje Sulejmanije džamije nalazi se sakriven i od radoznala oka, jedan mezar. Čiji je - do danas se ne zna, a možda znamo odgovor.

Današnja Sulejmanija ili Šarena džamija tek treća izgrađena na tom istom mjestu.

Prva džamija je izgrađena koncem 16. stoljeća u središtu travničke čaršije, a graditelj je Gazi-aga o kojem ne znamo ništa više no što govori samo njegovo ime. Bio je niži plemić i junak - pobjednik u nekoj od onovremenih bitaka. Od ove prve džamije sačuvana je munara, dok je sama zgrada oronula ili izgorjela, pa ju je 1757. godine temeljito obnovio bosanski valija (vezir) Šopa Salan Ćamil Ahmed-paša. U stvari, on je izgradio iz temelja novu džamiju uz staru munaru. Nova džamija ima današnji oblik sa bezistanom i dućanima u prizemlju, a sama bogomolja je na spratu. Sve ovo predstavlja izuzetak, bar na našim prostorima.

Veliki požar iz 1815. godine poharao je Travnik, a naročito Donju čaršiju, pa i samu Ćamiliju džamiju, koja je izgorjela do temelja.

Opširnije...
 
SKUPŠTINA PREPORODA

Opširnije...Skupština Općinskog društva je održana u ponedeljak 18. 02. 2013. godine u 19.00 sati u maloj Sali Centra za kulturu Travnik. Skupštini je predsjedalo radno tijelo u sastavu Haris Tenić predsjednik, te kao članovi radnog predsjedništva Fatima Maslić, Senid Gerin i Jasmina Hopić. Prije početka rada skupštine članove skupštine su svojim nastupom počastili članovi Malog hora „Dječija planeta", Amela Šišić te sazlija Alija Ugarak iz KUD Karaula. Nakon nastupa počeo je i oficijelni rad skupštine.

Predsjednik skupštine je poslije otvaranja rada skupštine i pozdravnog govora predložio sljedeći dnevni red:

Opširnije...
 
Izvještaj 2012

I Z V J E Š T A J   O   R A D U

BOŠNJAČKE ZAJEDNICE KULTURE PREPOROD

OPĆINSKOG DRUŠTVA TRAVNIK

U 2012. GODINI

 

Ovaj izvještaj sadrži opis najznačajnijih djelovanja i hronološki popis aktivnosti koje je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Općinsko društvo Travnik realiziralo tokom 2012. godine. U ovom izvještajnom periodu održano je 11 sastanaka na kojima je razmatrana problematika u vezi s realizacijom aktivnosti planiranih Programom rada Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Općinskog društva Travnik za 2012. godinu, kako ga je utvrdio Izvršni odbor.

U toku 2012. godine travnički "Preporod" je realizirao jedan veoma značajan i vrijedan izdavački projekt. Naime, u okrilju "Preporoda" i u "Preporodovom" izdanju iz štampe je izišla knjiga "Zemlja dobrih ljudi", autora Taika Ganića, uz koju je snimljen i CD,  u izvedbi Malog  hora "Dječija planeta".

30. maja u posjeti travničkom "Preporodu" bio je prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik  Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini. Domaćini su mu bili predsjednica Amra Čampara-Lolić te Senid Gerin, zamjenik predsjednice, i Jasmina Hopić, članica Izvršnog odbora, koji su predsjednika upoznali s radom Općinskog društva Travnik i nastojanjima u vezi s budućom gradnjom "Preporodove" zgrade.

8. augusta, u saradnji s Muslimanskim dobrotvornim društvom "Merhamet", organiziran je zajednički iftar na otvorenome (ispred zgrade Travničkog muftijstva), i to za sve građane Travnika.

25. augusta organizirani su posjeta Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod Općinskom društvu Kladanj i učešće na 9. smotri folklora "Kladanj 2012", u saradnji s Kultorno-umjetničkim društvom "Borac" Travnik.              

Opširnije...
 
Ilhamijini dani 2012

„Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ 2012.

15. novembra u 19.00
Druženje u Preporodu

16. novembra u 13.30
Zikr, zikr uči šejh Esher Bojić
Ilhamijino turbe

20. novembra u 19.30
Predstavljanje knjige i CD-a „Zemlja dobrih ljudi“, autor Taik Ganić, izvedba Mali hor „Dječija planeta“ Travnik
Sala Muzičke škole Travnik

23. novembra poslije akšam-namaza
Jevmi-ašura
Osojska tekija

29. novembra u 19.30
Koncert „Čudan zeman“
Centar za kulturu Općine Travnik

1. decembra od 12.00 do 15.00
Likovna radionica „Enkaustika“, voditeljica Radionice Zdena Šarić Pisker
„Kazamat“, Stari grad Travnik

7. decembra u 18.00
Izložba „Granice i teritorija Bosne i Hercegovine na geografskim kartama“ (kontinuitet državnosti), autor mr. Fikret Midžić

Predstavljanje izdanja Arhiva Unsko-sanskog kantona, autor mr. Fikret Midžić
Centar za kulturu Općine Travnik

12. decembra u 19.00
Veče tradicije „Bosanski jandžik“
Iz riznice nematerijalne kulturne baštine Bosne

Izložba „Život i običaji ljudi iz travničkog kraja“, autori otac Zvonko Martić i Jasmin Fazlagić
Predstavljanje knjige Azmira Muftića Blažića „Bosanski jandžik“

Promotor otac Zvonko Martić

U muzičkom dijelu programa učestvuju članovi Udruženja „Šejh Hajdar-dedo Karić“ Vareš
Centar za kulturu Općine Travnik

13. decembra u 19.00
Dodjela nagrada prema Konkursu za najbolji literarni rad
Preporod Travnik

16. decembra poslije akšam namaza
Zikr, zikr uči šejh Esher Bojić
Osojska tekija

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 33 - 36 od 49

Advertisement