•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Dvadeset godina lista Divan

Opširnije...Nakon pozdravne riječi Amre Čampara-Lolić, predsjednice Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Travnik, prisutnima se, u ime općinskoga načelnika Admira Hadžiemrića, obratila Amra Dželilbašić, pomoćnica načelnika. Gospođa Dželilbašić je čestitala travničkom Preporodu na jubileju, istakavši da Općina Travnik uvijek prepoznaje i podržava kvalitetan rad.

Zatim je predsjednica "Preporoda" Amra Čampara-Lolić rekla:

Opširnije...
 
Održan šahovski turnir za mlade

Opširnije...U organizaciji BZK Preporod i UG Tolerancija u nedjelju 17.marta je održan šahovski turnir za mlade. Turnir je odigran u sklopu obilježavanja Dana općine Travnik a nastupili su mladi šahisti iz OŠ Travnik i OŠ Kalibunar. Nakon pet odigranih kola prvo mjesto je osvojio Tarik Ekmeščić (OŠ Travnik) sa 5 poena,

Opširnije...
 
GAZI-AGIN MEZAR?

Opširnije...U malom haremu (pratećem greblju) današnje Sulejmanije džamije nalazi se sakriven i od radoznala oka, jedan mezar. Čiji je - do danas se ne zna, a možda znamo odgovor.

Današnja Sulejmanija ili Šarena džamija tek treća izgrađena na tom istom mjestu.

Prva džamija je izgrađena koncem 16. stoljeća u središtu travničke čaršije, a graditelj je Gazi-aga o kojem ne znamo ništa više no što govori samo njegovo ime. Bio je niži plemić i junak - pobjednik u nekoj od onovremenih bitaka. Od ove prve džamije sačuvana je munara, dok je sama zgrada oronula ili izgorjela, pa ju je 1757. godine temeljito obnovio bosanski valija (vezir) Šopa Salan Ćamil Ahmed-paša. U stvari, on je izgradio iz temelja novu džamiju uz staru munaru. Nova džamija ima današnji oblik sa bezistanom i dućanima u prizemlju, a sama bogomolja je na spratu. Sve ovo predstavlja izuzetak, bar na našim prostorima.

Veliki požar iz 1815. godine poharao je Travnik, a naročito Donju čaršiju, pa i samu Ćamiliju džamiju, koja je izgorjela do temelja.

Opširnije...
 
SKUPŠTINA PREPORODA

Opširnije...Skupština Općinskog društva je održana u ponedeljak 18. 02. 2013. godine u 19.00 sati u maloj Sali Centra za kulturu Travnik. Skupštini je predsjedalo radno tijelo u sastavu Haris Tenić predsjednik, te kao članovi radnog predsjedništva Fatima Maslić, Senid Gerin i Jasmina Hopić. Prije početka rada skupštine članove skupštine su svojim nastupom počastili članovi Malog hora „Dječija planeta", Amela Šišić te sazlija Alija Ugarak iz KUD Karaula. Nakon nastupa počeo je i oficijelni rad skupštine.

Predsjednik skupštine je poslije otvaranja rada skupštine i pozdravnog govora predložio sljedeći dnevni red:

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 29 - 32 od 47

Advertisement