•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Promocija knjige "Razgovori sa šejhom"

Opširnije...U četvrtak, 28. 03. 2013. godine, održana je promocija knjige „Razgovori sa šejhom“ autorice Esme Bandić.

Velika sala Općine Travnik je bila premala da ugosti sve zainteresirane Travničane.

Promotori su bili Izdavačka kuća „Connectum“ d.o.o. Sarajevo i BZK „Preporod“ Travnik. Fahrudin Kujundžić, urednik i korektor knjige, najavio je promotora, prof. dr. Džemaludina Latića. Profesor Latić izrazio je veliko zadovoljstvo što je bosanskohercegovačka književnost dobila još jednog pjesnika sufijske poezije. On smatra da je za

 

Opširnije...
 
Dvadeset godina lista Divan

Opširnije...Nakon pozdravne riječi Amre Čampara-Lolić, predsjednice Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Travnik, prisutnima se, u ime općinskoga načelnika Admira Hadžiemrića, obratila Amra Dželilbašić, pomoćnica načelnika. Gospođa Dželilbašić je čestitala travničkom Preporodu na jubileju, istakavši da Općina Travnik uvijek prepoznaje i podržava kvalitetan rad.

Zatim je predsjednica "Preporoda" Amra Čampara-Lolić rekla:

Opširnije...
 
Održan šahovski turnir za mlade

Opširnije...U organizaciji BZK Preporod i UG Tolerancija u nedjelju 17.marta je održan šahovski turnir za mlade. Turnir je odigran u sklopu obilježavanja Dana općine Travnik a nastupili su mladi šahisti iz OŠ Travnik i OŠ Kalibunar. Nakon pet odigranih kola prvo mjesto je osvojio Tarik Ekmeščić (OŠ Travnik) sa 5 poena,

Opširnije...
 
GAZI-AGIN MEZAR?

Opširnije...U malom haremu (pratećem greblju) današnje Sulejmanije džamije nalazi se sakriven i od radoznala oka, jedan mezar. Čiji je - do danas se ne zna, a možda znamo odgovor.

Današnja Sulejmanija ili Šarena džamija tek treća izgrađena na tom istom mjestu.

Prva džamija je izgrađena koncem 16. stoljeća u središtu travničke čaršije, a graditelj je Gazi-aga o kojem ne znamo ništa više no što govori samo njegovo ime. Bio je niži plemić i junak - pobjednik u nekoj od onovremenih bitaka. Od ove prve džamije sačuvana je munara, dok je sama zgrada oronula ili izgorjela, pa ju je 1757. godine temeljito obnovio bosanski valija (vezir) Šopa Salan Ćamil Ahmed-paša. U stvari, on je izgradio iz temelja novu džamiju uz staru munaru. Nova džamija ima današnji oblik sa bezistanom i dućanima u prizemlju, a sama bogomolja je na spratu. Sve ovo predstavlja izuzetak, bar na našim prostorima.

Veliki požar iz 1815. godine poharao je Travnik, a naročito Donju čaršiju, pa i samu Ćamiliju džamiju, koja je izgorjela do temelja.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 29 - 32 od 48

Advertisement