•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Početna
Travničke boje višnje PDF Ispis E-mail

Bošnjačka zajednice kulture "Preporod" Općinsko društvo Travnik svoj je prijedlog za Dan Općine Travnik – 21. marta uputila početkom 2010. godine posebno oformljenoj općinskoj komisiji. Općinsko vijeće Travnik je 2011. godine na svojoj 35. sjednici proglasilo 21. marta Danom Općine Travnik.

Svoj prijedlog "Preporod" je obrazložio riječima:

„Prvi dan proljeća, tj. proljetni ekvinocij, odnosno 21. marta je dan kada se slavi život, nastajanje, novi početak, datum kada se dan i noć izjednače i od kojeg dan postaje dulji od noći, što je svojevrsna simbolika. Inače, to je etnički praznik Slavena i datum za koji se vezuju mnogi staroslavenski običaji. Također, 21. marta je prihvaćen i kao svjetski dan nekih akcija (npr. Svjetski dan pjesništva, Svjetski dan bez mesa, Svjetski dan šuma, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije), pa zašto ne i Dan Općine Travnik.“

Od tada travnički "Preporod" svake godine aktivno učestvuje u obilježavanju Dana Općine Travnik, a "Program obilježavanja Dana Općine Travnik 2019. godine" obogatio je organiziranjem predstavljanja književnih djela našega sugrađanina Enesa Karića. Uz moderiranje Vildane Selimbegović, također naše sugrađanke, o književnom djelu, a nadamo se i o drugim temama, govorit će Enes Karić i Hilmo Neimarlija.

Pozivamo vas da prisustvujete događaju organiziranom u okviru Dana Općine Travnik

Predstavljanje književnih djela Enesa Karića,

na Kamernoj sceni Centra za kulturu Općine Travnik,

u ponedjeljak, 25. marta 2019. godine u 19.00 sati

 

 

 
Advertisement