•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Početna
Ilhamijini dani 2010 PDF Ispis E-mail

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Travnik osmi put organizira kulturnu manifestaciju "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka" koja je ove godine trajala od 10. do 23. decembra.

Ime koje je u Preporodu odabrano kao zajednički nazivnik nizu kulturnih dešavanja i različitih umjetničkih sadržaja, ime koje u gradu Travniku postade sinonim za umjetnički izraz, ime je ličnosti koja kao simbol već stoljećima živi unutar bošnjačke i bosanske kulture i književnosti, ali i kao opomena i napomena da se može misliti svojom glavom.
"Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka" kulturna je manifestacija koju tradicionalno organizira travnički Preporod, propitujući i ispitujući šta je to što bi Travničanima bilo inspirativno i, u skladu s mogućnostima, i ove godine sastavljen je šarolik program po mjeri običnog čovjeka.

 

"Ovo su osmi „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ i ovaj kontinuitet svjedoči kvalitet rada travničkoga Preporoda", rekla je Amra Lolić, predsjednica travničkoga Preporoda", i nastavila: "Program ovogodišnjih „Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ ima ambiciju zadržati pažnju na nama samima, potaknuti nas na samopromišljanje, ali i usmjeriti našu nadu i vjerovanje u mogućnost bolje budućnosti. Umjetnost i kultura, mada toga često nismo svjesni, u stanju su više toga pokrenuti i učiniti nego što to čine ljudi od kojih se očekuje promjena. Naprotiv, stvari mijenjaju mislioci, naučnici, kulturnjaci, umjetnici. Oni ljudima pomažu da razumiju svoj život, a u skladu s razumijevanjem života, nastaju i ljudski izbori i, u skladu s tim, donose se kritične odluke. To svjedočimo i mi, to svjedoči i Preporodova manifestacija „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ nastala i profilisana u najhaotičnijem periodu naše novije historije. Zato, radi bolje budućnosti naše i mladih naraštaja ovdje u Bosni i Hercegovini, moramo stalno promišljati i nastojati pripomoći u snaženju bošnjačke svijesti o kulturi i tradiciji. Evo, ovi „Dani“ nam omogućuju da se kroz razne forme umjetnosti oplemenimo, ali i osnažimo i podsjetimo ko smo. Mi u Preporodu želimo da naši dragi sugrađani uzmu učešća i da se osjete odgovornima da promisle, ocijene i procijene ono što nude ovogodišnji „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ te da nam na taj način pomognu da se iskristališemo i postanemo još bolji, još kritičniji i bliskiji. Želimo da ovi „Dani“ budu poput lakmus papira koji, zahvaljujući prije svega građanima Travnika, dopušta prolazak samo najboljemu, samo istini, samo zdravim idejama. Neka to bude naša zajednička obaveza koju trebamo zajednički ispuniti."

U okviru ovogodišnjih "Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka", travnički Preporod pripremio je bogat program: od svečanog proglašenja početka manifestacije i dvodnevne likovne radionice "Bojenje pastilama" koju je vodio slikar Hamo Muhović, te projekcije dokumentarnih filmova Nisveta Hrustića: "Pogrešan krug", "Džemo, koza i bruceloza" i "Drvo ti je k'o čovjek" te filma Mehe Šiljka "Travnik i njegove džamije", filma koji je nastao u okrilju Preporoda i čiji je Preporod producent. Osim toga, organiziran je šahovski turnir u kojem su učestvovali šahisti s područja Srednjobosanskog kantona, a za najmlađe pokrenuta je "Mala škola šaha" koja će trajati tokom zimskog raspusta. Publici je predstavljen posljednji broj časopisa "Divan", a također i drugo izdanje knjige "Travnička harmonika", i to u okviru večeri posvećenoj sjećanju na Seada Sarića, jednog od pokretača reafirmiranja Preporoda u Travniku i njegovog prvog predsjednika. Na tradicionalnom koncertu u okviru "Dana", travnički Preporod ugostio je Vokalni ansambl Bugojno, Ansambl koji u svome repertoaru njeguje narodnu bosansku pjesmu – sevdalinku, tradicionalne muzičke izraze okolnih zemalja, kao i duhovnu i pop muziku u horskim aranžmanima. I ove godine među srednjoškolskom omladinom raspisan je konkurs za najbolji literarni rad, te su proglašeni najbolji radovi i njihovim autorima uručene nagrade: za najbolji rad, novčanu nagradu u iznosu od 150,00 KM, dobio je Sabahudin Hajrić, učenik Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100,00 KM dobila je Lejla Karalić, učenica Elči Ibrahim-pašine medrese te, za treće mjesto, novčanu nagradu u iznosu od 50,00 KM dobio je Halid Kasapović, također učenik Elči Ibrahim-pašine medrese. I na kraju, proučen je zikr u Osojskoj tekiji u Travniku, kao spomen na Ilhamiju derviša i imama Ferhat-pašine džamije u Žepču, a dr. Ahmed Adilović održao je prigodno predavanje, dok je Amra Lolić rezimirala rad Preporoda u Travniku i ovogodišnje "Dane šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka".

 
Advertisement