•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Početna arrow Divan
52. BROJ DIVANA PDF Ispis E-mail

Opširnije... U sklopu manifestacije Dana Općine Travnik promovisan je i 52. broj lista "Divan". Novi broj Divana može se pohvaliti nizom zanimljivih i kvalitetnih tekstova o čemu se čitaoci mogu uvjeriti kada uzmu novi broj u ruke.

Opširnije...
 
Divan 51 PDF Ispis E-mail
Divan_51_flip.jpg
 
GAZI-AGIN MEZAR? PDF Ispis E-mail

Opširnije...U malom haremu (pratećem greblju) današnje Sulejmanije džamije nalazi se sakriven i od radoznala oka, jedan mezar. Čiji je - do danas se ne zna, a možda znamo odgovor.

Današnja Sulejmanija ili Šarena džamija tek treća izgrađena na tom istom mjestu.

Prva džamija je izgrađena koncem 16. stoljeća u središtu travničke čaršije, a graditelj je Gazi-aga o kojem ne znamo ništa više no što govori samo njegovo ime. Bio je niži plemić i junak - pobjednik u nekoj od onovremenih bitaka. Od ove prve džamije sačuvana je munara, dok je sama zgrada oronula ili izgorjela, pa ju je 1757. godine temeljito obnovio bosanski valija (vezir) Šopa Salan Ćamil Ahmed-paša. U stvari, on je izgradio iz temelja novu džamiju uz staru munaru. Nova džamija ima današnji oblik sa bezistanom i dućanima u prizemlju, a sama bogomolja je na spratu. Sve ovo predstavlja izuzetak, bar na našim prostorima.

Veliki požar iz 1815. godine poharao je Travnik, a naročito Donju čaršiju, pa i samu Ćamiliju džamiju, koja je izgorjela do temelja.

Opširnije...
 
POVRATAK U BUDUĆNOST PDF Ispis E-mail

SeadSarić

(Objavljeno u Divanu broj 2, str. 2)

Opširnije...Postoje čaršije kojima ne treba nikakvo posebno obilježje, pošto su same po sebi prepoznatljive. Možda nama Travničanima damar sam zaigra već kod Kanara, te svake druge oznake smatramo, suvišnim. Približavanjem travničkoj čaršiji kao da se polahko uvlačimo u njezina njedra, u nešto najintimnije, a svako smatra da je njegovo. Ukazivanjem zidina Staroga grada okruženog sa desetak munara, vremenom ta slika i postade amblemom, ove čaršije. Ne zna se šta više okupira pažnju. Prvo je predivno zdanje Medrese, koje nam podari bosanski vezir „Elči-Ibrahim-paša“. Tu je bila smještena jedna od najstarijih bosanskih biblioteka.

Opširnije...
 
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (II) PDF Ispis E-mail

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 2, str. 6)

Porijeklo turcizma Turabovac, Daltabanik, Buget, Sejrandžik, Hendek, Tepedžik...

Opširnije...Vračajući se iz Vakufa, gdje su od pamtivijeka najpoznatiji baštovani Čurići, za koje svako zna u ovom kraju, Derviš M. Korkut me podsjeti i na jedan podatak iz svoje knjige o Travniku u vezi sa Vakufom. Naime, i u travničkom kraju bilo je narodnih ljekara-vidara, koji su znali liječiti iščašene udove i lomove kostiju, u čemu su bili vrlo uspješni, a ova vještina se prenosila kroz generacije sa oca na sina po porodicama. Jedna od njih je i porodica Imamovića iz Vakufa iz koje je najuspješniji bio vidar Mehmed-aga, koji je odlično namiještao slomljene kosti i pravio lijekove, a umro je početkom ovog vijeka. Bio je poznat i Muharem-Muho Hadžimahmutović...

Opširnije...
 
ZANIMLJIVA ŠETNJA PO TRAVNIKU (I) PDF Ispis E-mail

Mustafa Gafić

(Objavljeno u Divanu broj 1, str. 5)

Opširnije...Prije tri decenije, ili tačnije, u ljeto 1961. godine, boravio je, po ko zna koji put u svom rodnom Travniku istaknuti naučnik Derviš M. Korkut, tada 73-godišnji kustos Muzeja grada Sarajeva, radi obavljanja posljednjih priprema za štampanje djela „Travnik u prošlosti od 1464-1878. godine“ koje je napisao zajedno sa takođe poznatim naučnikom Hamdijom Kreševljakovićem. Knjiga je krajem iste godine i objavljena u izdanju travničkog Zavičajnog muzeja a štampana je u travničkoj „Štampariji i knjigovežnici“ u skromnom tiražu, tako da je ova možda najvrijednija knjiga o Travniku već odavno postala raritet.

Opširnije...
 
KO JE OSMANLIJAMA PREDAO TRAVNIČKU TVRĐAVU? PDF Ispis E-mail

Tremal Nayk

(Objavljeno u Divanu broj 51, str. 14)

Opširnije...Jedna ovisnost o čitanju, u svom prapočelu tek olakotna sklonost ka posezanju za svakojakom literaturom, doprinijela je da se ovim napisom pokuša promovisati veoma važan i interesantan podatak iz historije travničke tvrđave, predstavljanje jedne ličnosti, nepoznate i nespomenute u svim do sada objavljenim napisima o historiji Travnika.
Čista znatiželja bio je kriterij po kojem je u Gradskoj biblioteci Travnik za čitanje odabrana knjiga „Sarajevo i njegova okolina u XV stoljeću između zapada i istoka“ u kojoj je objavljena izvrsna doktorska disertacija Vesne Mušeta-Aščerić, iz 2005. godine, koja nas jednom fusnotom upućuje na spis Nedima Filipovića „Vlasi i uspostava timarskog sistema u Bosni“, objavljen 1974. godine, a pronađen u Biblioteci Zavičajnog muzeja Travnik. Nakon čitanja toga rada, slijedi ponovni odlazak u Gradsku biblioteku, jer čuveni osmanista Filipović koristi izvornik „Sumarni popis sandžaka

Opširnije...
 
Divan broj 49 PDF Ispis E-mail

 

Click to download pdf file

Sve što znači duh, misao, historijski i kulturni identitet Bošnjaka, posebno Bošnjaka Travnika, jeste i sadržajem "Divana". Tako je 1993. godine koncipiran list "Divan", glasilo travničkoga "Preporoda".

Prvi broj "Divana" izašao je u februaru 1993. godine i kontinuirano je izlazio do decembra 1996. godine kada se, izlaskom dvobroja 42-43, završila prva faza "Divanovog" postojanja. Od 1996. pa do 2008. godine "Divan" izlazi neredovno, ali podjednako kvalitetan, pružajući čitaocima veoma interesantne sadržaje. Nekoliko posljednjih brojeva su i sadržajem i čitanošću nadrasli lokalnu sredinu.

U sljedećem periodu "Divan", kako vidimo, prelazi i u elektronski oblik, a u ovoj godini, kada obilježavamo 15 godina od izlaska prvoga broja, možemo najaviti i izlazak iz štampe 50. jubilarnoga broja lista "Divan". Ovaj uvod istovremeno je i poziv svima da svojim prilozima oplemene "Divan", a svoj duh obogate osjećajem ispunjenosti i korisnosti. Jer, riječ izgovorena ili napisana u pravom trenutku ima neprocjenjivu vrijednost i težinu.

 

Advertisement

Drugi Izbornik

DOWNLOAD
KONTAKT
FOTO GALERIJA

Prijava


Zaboravili ste šifru?