•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Početna arrow Projekti
Projekti
TRAVNIČKA ŠAHOVSKA HRONIKA PDF Ispis E-mail
Korice-hronika.jpg
Kao organizirani sport, šah postaje dijelom društvenog života Travnika neposredno nakon Drugog svjetskog rata, i opstaje sve do danas, premda sa nešto smanjenim ljudskim potencijalom i ne tako izraženom popularnošću, kakvu je nekada imao. Vjerujemo da je travnički šah prebrodio svoje poslijeratne krize i da će se i dalje uspješno razvijati, za razliku od sportova, kao što su rukomet, stolni-tenis i zimski sportovi, po kojima je ova sredina bila poznata na širim prostorima, a koji su, na žalost, usljed turbulentnih društvenih promjena na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, i pored dugogodišnjeg postojanja i ostvarenih značajnih rezultata, prestali egzistirati kao takvi, ili su se u potpunosti ugasili. U jednom dužem vremenskom periodu, šah je u Travniku, uz druge sportske i kulturne manifestacije, bio neodvojivi dio društvene i kulturološke zbilje, značajno utječući na formiranje građanske, urbane fizionomije Travnika. To je jedan od onih segmenata koji su oplemenjivali životne prostore ove sredine, ali i živote svakoga od sudioniku šahovskog života u Travniku. Monografija „Travnička šahovska hronika“, autora Smaila A. Dautovića i Dženana Dautovića, prikazuje nastanak i razvoj ove plemenite igre u Travniku, ali u isto vrijeme donosi jednu osebujnu galeriju likova, sudionika travničkoga šaha. Iz indexa imena na kraju knjige, vidljivo je, da je u šest i po decenija travničkoga šaha, u tom zajedničkom lancu djelovanja, bilo uključeno preko 1500 protagonista, od onih rijetkih koji su se pojavili samo jedanput, do ne maloga broja onih koji su dominirali travničkom šahovskom scenom, i koji su aktivno djelovali više decenija, ostvarivši značajne rezultate na pojedinačnim i ekipnim takmičenjima. Posebno su markantna imena nekolicine veterana, kao što su: Ismet Baltić, Gafić Mustafa, Žigić Vladimir, Malenica Momčilo, Đaković Nada, Ahmed Kanafija, Gašić Božidar. Izvanredne rezultate ostvarili su travnički šahisti druge generacije: Dautović Smail, Čović Darko, Smailkadić Nadir, Dijana Gašo, Memić Nihada, Karić Zirfeta, Bilješko Jozo, Vujadinović Goran, Lisica Alan, Šarić Željko, Ermin Kesten, Borić Muhamed, Bosnić Ljiljana, Dautović Dženan te Fajkić Jasmin... 
Opširnije...
 
ZEMLJA DOBRIH LJUDI PDF Ispis E-mail
naslovna_zemlja_dobrih_ljudi.jpg
Knjiga i CD „Zemlja dobrih ljudi” – Dječija planeta projekt je zamišljen tako da, kroz pjesmu, djevojčicama i dječacima približi neke gradove Bosne i Hercegovine koje možda do sada nisu posjetili, a upravo te pjesme trebaju probuditi interesovanje i želju da se ta posjeta dogodi. Na izvjestan način „Zemlja dobrih ljudi“ je i mala enciklopedija koja riječima djeteta pokušava pojasniti neke pojmove interesantne djeci. Primijetit ćete da se, osim pjesama koje govore o pet bosanskohercegovačkih gradova, u knjizi i na CD-u nalaze i pjesme koje se dotiču nekih drugih tema. To su, naprimjer, ekološke teme, bajke, rođendani i sl. Sve ove pjesme zajedno imaju jedan jedini cilj a to je da djecu zabave i da kroz zabavu djeca nauče i otkriju nešto što do sada nisu znala. Naravno, pomoć odraslih je i nadalje od presudne važnosti. 
Opširnije...
 
Srednjovjekovna Bosna u areni političke historiografije PDF Ispis E-mail


U Centru za kulturu Općine Travnik 21. aprila predstavljena je druga knjiga dr. sc. Kenana Dautovića "Srednjovjekovna Bosna u areni političke historiografije".
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Travnik, osim što je organizator promocije, izdavač je i druge knjige dr. Dautovića.
Knjigu, koja je rezultat istraživačkoga rada dr. Kenana Dautovića, brojnoj travničkoj publici predstavili su gospođa Fatima Maslić, historičarka umjetnosti, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, gospodin Anto Zirdum, književnik, i docent doktor Izet Šabotić, historičar, direktor Kantonalnog arhiva u Tuzli, koji i je i jedan od recenzenata ove knjige.
Dobroj atmosferi, svojim muzičkim nastupom, doprinijela je Aida Cerić, profesorica muzike iz Donjeg Vakufa.
Travnički Preporod je, slijedom preporuka recenzenata, uvaženih profesora dr. sc. Izeta Beridana i dr. sc. Ćamila Huseinbašića, na promociju pozvao predmetne nastavnike, odnosno profesore historije iz svih škola s područja Srednjobosanskog kantona i uručio im po jedan primjerak knjige za školske biblioteke.

Opširnije...
 
PRINC OD TRAVNIČKE ČARŠIJE PDF Ispis E-mail

„Patinirani Travničanin“, kako je za Seada Sarića izjavio poznati bh režiser Mirza Idrizović u jednoj od posljednjih tv-reportaža koju je snimao po Bosni, negdje u ljeto 1995. godine, briljantna je konstatacija kojom se možda ponajbolje opisuje karakter Sejine ličnosti.
Plemenitaško porijeklo, način života, njegov ukupni sociološko-kulturološki habitus ukorijenjen u život Travnika i Travničana stvorili su patinu koja je svojim finim slojevima protkala literarne retke „Travničke harmonike“, njegove jedine knjige kojom je Travnik obogatio za antologijsku vrijednost više.
Knjigu je 1997. godine objavio ŠIP „Borac“ Travnik, ali je ona u stvari nastala u „Divanovoj“ radionici, ondašnjem „Preporodovom“ klubu koji je dobio ime po istoimenom časopisu. Klub „Divan“ je tokom rata bio smješten u prizemlju Rodne kuće Ive Andrića. Imao je priključak na struju pa smo se mi iz redakcije sastajali tu skoro svake večeri da pogledamo dnevnik, prokomentiramo dnevne informacije sa ratišta, politička dešavanja ili smo se dogovarali o pripremi kulturnih programa, smišljajući različite načine kako ih ostvariti. Imali smo podijeljene uloge i upinjali se da svako u svojoj oblasti uradi najbolje što može. Sejo je to činio sa posebnom lakoćom, kao da je sa sobom nosio pregršt gotovih tema, začinjenih humorom. Svojom pričom nas je naprosto „razgaljivao“, punio energijom, a mi smo ga u naletu oduševljenja nagovarali da baš to prenese na papir.

Opširnije...
 
5 GODINA MŠD "VEZIRI" PDF Ispis E-mail
Korice_veziri.jpg
Pisani zapis, arhivski metodološki sklopljen u čitljivu cjelinu, djelo je kojem se treba diviti. Diviti i cijeniti mukotrpno dugogodišnje sakupljanje partija, fotografija ... činjenica koje govore o jednom vremenu. Vremenu teškom a nama šahistima izuzetno plodonosnom, jer smo, boraveći za šahovskom tablom, zaboravljali na brige i probleme.
Knjiga koju je uradio Smail Dautović jeste jedan podsjetnik na ta vremena i na rezultate koje smo postigli. Ona već sada ima svoju vrijednost iako će njena prava vrijednost do izražaja doći tek u narednom periodu kao dokaz i svjedočanstvo o jednom crno-bijelom vremenu.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 10

Advertisement

Drugi Izbornik

DOWNLOAD
KONTAKT
FOTO GALERIJA

Prijava


Zaboravili ste šifru?