•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Početna arrow Ilhamijini dani
Ilhamijini dani
Ilhamijini dani 2012 PDF Ispis E-mail

„Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ 2012.

15. novembra u 19.00
Druženje u Preporodu

16. novembra u 13.30
Zikr, zikr uči šejh Esher Bojić
Ilhamijino turbe

20. novembra u 19.30
Predstavljanje knjige i CD-a „Zemlja dobrih ljudi“, autor Taik Ganić, izvedba Mali hor „Dječija planeta“ Travnik
Sala Muzičke škole Travnik

23. novembra poslije akšam-namaza
Jevmi-ašura
Osojska tekija

29. novembra u 19.30
Koncert „Čudan zeman“
Centar za kulturu Općine Travnik

1. decembra od 12.00 do 15.00
Likovna radionica „Enkaustika“, voditeljica Radionice Zdena Šarić Pisker
„Kazamat“, Stari grad Travnik

7. decembra u 18.00
Izložba „Granice i teritorija Bosne i Hercegovine na geografskim kartama“ (kontinuitet državnosti), autor mr. Fikret Midžić

Predstavljanje izdanja Arhiva Unsko-sanskog kantona, autor mr. Fikret Midžić
Centar za kulturu Općine Travnik

12. decembra u 19.00
Veče tradicije „Bosanski jandžik“
Iz riznice nematerijalne kulturne baštine Bosne

Izložba „Život i običaji ljudi iz travničkog kraja“, autori otac Zvonko Martić i Jasmin Fazlagić
Predstavljanje knjige Azmira Muftića Blažića „Bosanski jandžik“

Promotor otac Zvonko Martić

U muzičkom dijelu programa učestvuju članovi Udruženja „Šejh Hajdar-dedo Karić“ Vareš
Centar za kulturu Općine Travnik

13. decembra u 19.00
Dodjela nagrada prema Konkursu za najbolji literarni rad
Preporod Travnik

16. decembra poslije akšam namaza
Zikr, zikr uči šejh Esher Bojić
Osojska tekija

 
Ilhamijini dani 2010 PDF Ispis E-mail

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Travnik osmi put organizira kulturnu manifestaciju "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka" koja je ove godine trajala od 10. do 23. decembra.

Ime koje je u Preporodu odabrano kao zajednički nazivnik nizu kulturnih dešavanja i različitih umjetničkih sadržaja, ime koje u gradu Travniku postade sinonim za umjetnički izraz, ime je ličnosti koja kao simbol već stoljećima živi unutar bošnjačke i bosanske kulture i književnosti, ali i kao opomena i napomena da se može misliti svojom glavom.
"Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka" kulturna je manifestacija koju tradicionalno organizira travnički Preporod, propitujući i ispitujući šta je to što bi Travničanima bilo inspirativno i, u skladu s mogućnostima, i ove godine sastavljen je šarolik program po mjeri običnog čovjeka.

 

Opširnije...
 
Ilhamijini dani 2009 PDF Ispis E-mail

6. novembra 2009. godine održana je svečanost povodom početka sedme po redu manifestacije "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka". Svečani program u kojem su učestvovali travnički studenti Edina Kopčić i Ibrahim Indžić te članovi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese održan je u Ilhamijinom turbetu.
... Mi Travničani evo već 188 godina čuvamo uspomenu na ovog tragičnog pjesnika i evo, i ove godine, po sedmi put, Preporod je pripremio niz kulturnih dešavanja pod zajedničkim nazivom "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka"... uz nadu da ćemo unijeti svjetla i dašak topline u ovo jesenje sivilo i da ćemo skupa uživati u svim programskim sadržajima, rekla je gospođa Amra Lolić, predsjednica Preporoda, u prigodnom obraćanju povodom početka ovogodišnje manifestacije, koju je zvanično otvorio gospodin Haris Tenić, predsjednik Skupštine Preporoda.

 

 

 

Opširnije...
 
Ilhamijini dani 2008 PDF Ispis E-mail

Na prošlogodišnjoj manifestaciji Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka izrazili smo nadu da ćemo ostvariti kontinuitet, potpomognuti sviješću o teškoj sudbini Bošnjaka i obavezi koju takva sudbina propisuje radi bolje budućnosti naše i mladih naraštaja ovdje u Bosni i Hercegovini. Danas možemo slobodni reći da je ostvaren kontinuitet, a taj ostvareni kontinuitet jeste garancija kvaliteta. Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, postala je tradicionalna kulturna manifestacija. Naime, ovo su šesti po redu Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka. Preporod Travnik kontinuirano radi na snaženju bošnjačke svijesti o porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji, i to organiziranjem niza kulturnih zbivanja i okupljajući više stvaralaca različitih žanrova, ali i podstičući na stvaralaštvo, a sve pod zajedničkim nazivom Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka. Ovogodišnja manifestacija odvija se od 15. do 25. oktobra 2008. godine u Travniku, ali i u Žepču, u Zenici i u Vitezu.

 

Opširnije...
 
ILHAMIJA, Abdulvehhab Žepčevi PDF Ispis E-mail

O životu Abdulvehhab Ilahmije (Abdulvehhab Ibn Abdulvehhab Žepčevi Ilhami), jednog od najplodnijih muslimanskih pjesnika na razmedju XVIII i XIX vijeka, više nam govori njegovo djelo nego oskudni biografski podaci. Pa i ono samo pruža neke elementarne podatke, a mnogo toga ostaje u sferi pretpostavke.
 

Opširnije...
 
Ilhamijini dani 2007 PDF Ispis E-mail

2007. godine održana je peta manifestacija "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka". Prva, održana 1991. godine, predstavljala je početak rada "Preporoda" u Travniku nakon dugogodišnje zabrane. Sljedeće dvije manifestacije, pod istim nazivom, održane su 1994. i 1995. godine. Četvrta manifestacija "Ilhamijinih dana" održana je 2006. godine. Nadamo se da ćemo ostvariti kontinuitet, potpomognuti sviješću o teškoj sudbini Bošnjaka i obavezi koju takva sudbina propisuje radi bolje budućnosti naše i mladih naraštaja ovdje u Bosni.


U sklopu manifestacije "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka", 2007. godine u Travniku, imali smo priliku posjetiti, doživjeti i učestvovati u sljedećim sadržajima…


6. novembra u prostorijama Preporoda svečano je obilježen početak manifestacije. U programu su učestvovali Nedžla Porča, učenica Gimnazije Travnik, koja nam je govorila Ilhamijine stihove i stihove o Ilhamiji, i gospodin Alija Ugarak, sazlija, član Kulturno-umjetničkog društva Karaula.

Opširnije...
 
Ilhamijini dani 2006 PDF Ispis E-mail

S namjerom da okupi više stvaralaca različitih žanrova i time kulturnu javnost Travnika obogatiti novim sadržajima, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Općinsko društvo Travnik organizira manifestaciju DANI ŠEJHA ABDULVEHHABA ILHAMIJE ŽEPČAKA. Kulturna manifestacija "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka", koja se održava krajem ljeta, u znak sjećanja na alima, učenjaka i pjesnika Abdulvehhaba Ilhamiju Žepčaka, koji je 1821. godine pogubljen u Travniku gdje je i sahranjen, organizirana je kao sedmodnevno dešavanje koje je obuhvatilo: likovnu radionicu i likovnu izložbu, promociju knjige, večer duhovne muzike te tribinu o Abdulvehhabu Ilhamiji Žepčaku.


15. septembra 2006. svečano otvaranje manifestacije, tradicionalno, ispred Ilhamijinog turbeta, uz učešće Hora Elči Ibrahim-pašine medrese i program učenika Mješovite srednje škole, Travnik, uz prigodno obraćanje općinskoga načelnika gosp. Tahira Lende, koji je i otvorio manifestaciju, i predsjednice Preporoda Amre Lolić.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 8 - 14 od 14

Advertisement

Drugi Izbornik

DOWNLOAD
KONTAKT
FOTO GALERIJA

Prijava


Zaboravili ste šifru?